субота, 4 березня 2023 р.


✍️📕: цікаві факти про майстрів слова 🧐
📙 Максим Рильський знав понад 30 мов, а 13-ма - володів вільно. Музики його вчив знаменитий український композитор Микола Лисенко, у якого Рильський навіть жив деякий час.
📙 Іван Багряний завжди носив при собі ціанистий калій, у Байрона було чотири домашні гусаки, а Оноре де Бальзак писав тільки в темряві.
📙 Перший професійний письменник України Іван Нечуй-Левицький пішов з роботи вчителя російської мови заради письменництва на рідній солов’їній.
📙 Василь Стус принципово розмовляв українською мовою і одного разу побився в університеті за те, що йому сказали «говорити нормальною мовою».
📙 Ользі Кобилянській після опублікування повісті «Земля» багатий землевласник запропонував шлюб. Він подумав, що жінка, яка так глибоко відчуває людські трагедії, вміє і глибоко кохати. На це Кобилянська відповіла, що вміє і глибоко ненавидіти.
📙 Панас Мирний працював чиновником у Російській імперії, але ненавидів свою роботу і всю імперію. Можливо, саме тому Панас Рудченко узяв собі псевдонім Мирний, а деякі твори узагалі публікував анонімно. Свої роботи Мирний ховав у ящику від сала, що зберегло їх від знищення під час обшуків.
📙 Іван Багряний за час життя кілька разів утікав від радянської влади, яка намагалася затримати його за патріотичну позицію. А ще йому вдавалося втекти з-під арешту. Багряний завжди носив з собою ціанистий калій на випадок, якщо його все ж упіймають.
📙 Іван Франко значну частину життя страждав від нерозділеного кохання. У юнацтві він закохався у сестру свого друга Ольгу. Усе йшло до шлюбу. Але в той час Франка затримали за підозру в поширенні в соціалістичних ідеях і виключили з університету. Через це батько Ольги заборонив доньці виходити заміж за Франка і віддав її за іншого чоловіка.
📙 Пантелеймон Куліш мав чимало коханок за життя, але серед них не було жодної росіянки. Одного разу він відмовився від стосунків з донькою ректора Петербурзького університету, бо вона не любила український фольклор і не хотіла вивчати українську мову.
📙 Борис Грінченко усе дитинство говорив російською мовою. Але в 11 років він прочитав «Кобзар» Шевченка і порівняв книгу з Біблією. Він свідомо перейшов на українську мову і спілкувався російською виключно зі своєю матір'ю. А в дорослому віці він уклав чотиритомний український словник
📙 Марія Вілінська, відома як Марко Вовчок, була фатальною жінкою і мала десятки шанувальників серед чоловіків. Чоловіки їхали до неї на край світу, кидали заради неї роботу, а Пантелеймон Куліш через неї розлучився з дружиною. Вілінська їхала за кордон без супроводу першого чоловіка, що було нечувано у патріархальному суспільстві. А вдруге вона вийшла заміж за молодого друга її сина.
📙 Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько — 420 романів,
📙
📙 Василь Симоненко терпіти не міг роботу журналіста, тому що не бачив у ній творчої свободи.

Немає коментарів:

Дописати коментар